Од домена до промоције – представљање пословања на интернету

FacebookLinkedinEmail
23.07.2020.
Predstavljanje poslovanja na internetu

„Само је промена стална”, а ништа не потврђује ову мисао боље од интернета. Људи који годинама привређују захваљујући интернету непрестано уче да би добили битку са алгоритмима, новим платформама, алатима... једноставно, обиљем могућности које интернет пружа и које се стално умножавају. Ипак, у вртлогу брзине и мноштва могућности, постоје механизми који се ипак спорије мењају, „златна правила” која служе као путокази кроз узбудљиве и немирне интернет воде.

Током претходних месеци на овом сајту објављено је више текстова који вам могу помоћи да се лакше оријентишете и брже пређете пут до успешног позиционирања на интернету.

Највећи број привредника зна да савремено пословање подразумева сајт. Међутим, пре приступања изради веб-сајта потребно је обавити један битан посао. Први корак при представљању пословања на интернету јесте да одредите онлајн адресу на којој вас потенцијални или актуелни клијенти увек могу пронаћи, а до те адресе стиже се регистрацијом назива домена.

Процес регистрације назива домена је брз и једноставан, али избор самог назива домена који се региструје може бити изазован. Водич за избор назива домена олакшава пут до адекватне интернет адресе, а постоји више од једног доброг разлога зашто та адреса треба да буде на националном интернет домену.

Погледајте инфографик о Пет предности националног домена

Као и све друге пословне ресурсе, и ресурсе на интернету потребно je заштитити. Та заштита је двојака. Благовременом регистрацијом домена фирма може да заштити себе и своје брендове од препродаваца домена или нелојалне конкуренције. Називи домена су неретко предмет суђења и арбитража, и није наодмет да и мала предузећа у самом старту регистрацијом назива домена заштите нешто што у перспективи може бити њихов капитал.

Заштита од хакерских напада је нужан бедем одбране вашег пословања. Заштита домена је још један начин да чувате безбедност свог бизниса, финансија, своју репутацију, али и да бринете о добробити својих корисника. Кад региструјете називе .rs и .срб домена можете да их заштитите на чак три начина и тиме предухитрите бројне сајбер предаторе. Још један важан тип заштите однедавно је доступан за националне домене, а реч је о DNSSEC потписивању назива домена. Приликом регистрације затражите од свог овлашћеног регистра заштиту закључавањем и DNSSEC потписивање. Не дозволите себи да о безбедности размишљате тек након евентуалног инцидента.

Погледајте видео-снимак о томе шта је DNSSEC

Регистрован и заштићен назив домена спреман је да буде носилац веб-сајта на ком ћете представити своје пословање. Но, за тај сајт потребно је обезбедити услугу хостинга да би садржај био доступан на интернету. Какав хостинг одговара вашем пословању можете сазнати у тексту Пут до веб-сајта: хостинг и назив домена. Приликом израде веб-сајта ваља водити рачуна о томе да велики број људи данас интернету приступа путем мобилног телефона, да путем телефона прегледа, претражује, поручује и плаћа, па је зато важно да им понудите сајт који је намењен првенствено прегледу са мобилних уређаја, а потом приказу са рачунара. Док приређујете и објављујете садржај на сајту, водите рачуна да не повредите нечије ауторско право, рецимо користећи фотографије без дозволе аутора или плаћања накнаде. Исто тако, дефинишите услове под којима се садржај са сајта може, односно не може користити. Често је садржај на интернету доступан под условима неке од Creative Commons лиценци, а можда одлучите да под тим условима објављујете садржај и на свом сајту.

Након што сте изабрали адресу за своју пословну локацију на интернету, треба да изаберете и адресу своје електронске поште. Дакле, и ваша имејл комуникација треба да се одвија са вашег назива домена јер је таква поузданија и безбеднија, а како организовати адресе е-поште у свом предузећу можете да прочитате у истоименом тексту.

Погледајте: Како треба да изгледа ваше пословна адреса е-поште

Са функционалним веб-сајтом који добро представља ваше производе, услуге и фирму можете да се отиснете у промоцију на интернету. Бројне су опције на располагању, а ви одмерите која најбоље може да помогне развоју вашег пословања. Када ваш веб-сајт поставите у центар своје комуникације на интернету, лакше ћете анализирати и пратити учинак активности користећи неки од алата као што је Гугл аналитика. Сајт је ваш основни и највреднији канал комуникације на интернету који ви у потпуности контролишете. Друштвене мреже и различите друге опције оглашавања и промоције су згодан алат који служи да повећате његову видљивост и да му прибавите што више посетилаца. Један од начина да ваш сајт буде што боље позициониран и доступан што већем броју људи јесте његова оптимизација или SEO. Прочитајте о SEO факторима рангирања који позитивно утичу на позицију сајта на претраживачима и на које је важно да обратите пажњу. Можда ћете убрзо посегнути и за слањем комерцијалних понуда путем е-поште. Ако изаберете такав начин комуникације, водите рачуна да не дођете у сукоб са законом, а о томе шта је дозвољено, а шта није, прочитајте у тексту Спам или дозвољени маркетинг.

Ако сте спремни да запловите у пословне воде на интернету, започните своје путовање провером да ли је  жељени назив домена слободан. Нови текстови и савети за развој пословања на интернету очекују вас на страницама сајта domen.rs и наредних месеци.

FacebookLinkedinEmail