Шта је mobile first приступ у веб-дизајну и веб-дивелопменту

FacebookLinkedinEmail
26.05.2020.
Mobile first Petar Kordic domen.rs

Развојем 4G мреже и мобилне технологије створени су услови да интернет велике брзине постане доступан великом броју људи. Данас, користећи мобилне телефоне можемо све оно што је до пре пар година било незамисливо: да сурфујемо друштвеним мрежама, претражујемо онлајн продавнице, наручујемо храну, плаћамо рачуне, читамо књиге, једноставно - многе свакодневне активности преселиле су се онлајн.

Пре само осам година, тек 16,2% посета у просеку је долазило са мобилног телефона док се за крај 2020. предвиђа да ће тај проценат достићи 75%. Ако поседујете сајт и имате Гугл аналитику лако се можете и сами уверити у ову статистику. Уколико ваш сајт није mobile first, време је да то постане!

Шта је mobile first?

Ако се нисте сусрели са термином mobile first до сада, у будућности сигурно хоћете. Овај приступ израде сајтова и веб-апликација постао је изузетно значајан последњих година, јер фокус ставља на функције и дизајн за мобилне уређаје.

Шта то конкретно значи, која је разлика? Зар мој сајт није већ responsive?

У овоме се, у ствари, налази највећа забуна. Која је разлика између термина responsive и mobile first? Кључна разлика је у приступу, односно почетној тачки са које се креће у израду. Код responsive приступа, UX/UI се прави прво за десктоп, па се онда прилагођaва мобилном, а код mobile first UX/UI се прави прво за мобилни уређај.

Зашто је уопште за целу причу око mobile first битан UX и UI?

Да бисмо одговорили на ово питање прво морамо да разумемо шта је UX, а шта UI. UX, односно User Experience design, има за циљ да сајт или апликација буду кориснику блиски, односно да се корисник лако сналази, да му садржај буде прегледан. Овакав сајт корисник ће желети да посети поново. UI, односно User interface design, је оно што видимо током коришћења апликације, као што су рецимо фонт, шеме боја, слике и размаци, иконе, дугмићи итд. За приказ на мобилном телефону сви ови елементи не могу да буду исти као за приказ на десктопу, око другачије реагује на велику површину прегледа, а другачије на мању.

Зато, уколико је ваш сајт прегледан, добро структуиран и практичан када га посећујете са десктопа, учините да исти доживљај имају и посетиоци са мобилних телефона. Присетите се статистике са почетка приче, њих је чак 75%. И заборавите „просто“ препакивање, тиме само додатно губите време. Савремени дигитални канали комуникације су mobile first!

У чему је проблем са „препакивањем“?

Узмимо пример неког сајта са доста функционалности и ефеката који је рађен првенствено за десктоп и онда се само та верзија пресложи на телефон. Такав сајт ће имати доста елемената који су нефункционални на телефону, који отежавају учитавање и који корисничко искуство са телефона чине лошим. Самим тим, такав сајт ће од стране Гугла бити и лошије позициониран.

Колико је ово озбиљно схваћено од стране Гугла, говори и податак да ће од септембра 2020. њихов претраживач учинити индексирање mobile first јединственим, односно да ће се сви сајтови индексирати на основу података које прикупе smartphone Googlebot-ови. Тренутно, индексирање зависи од процене да ли је сајт mobile first или не, па mobile first сајтове скенирају smartphone Googlebot-ови, а остале скенирају стандардни bot-ови. Прелазак на јединствено mobile first индексирање значи да они који имају лоше перформансе сајта или апликације на мобилном телефону и који су до сада били фокусирани на десктоп приказ, могу очекивати у наредном периоду промене у позицији свог сајта у претраживачу.

Са друге стране, mobile first приступ значи да радимо сајт и веб-апликације примарно за телефон. Ово нам омогућава да имамо сајт или web app који се учитава изузетно брзо, са функционалностима које су нам потребне за телефон. Након што ово направимо, дограђујемо сајт за приказ на таблетима и десктопу. Један од најбољих примера овога је Инстаграм. Приступите Инстаграму са вашег претраживача у телефону и претраживача на рачунару, лејаут који ћете видети је готово идентичан. Сајтови рађени на овај начин углавном нам пружају бољу брзину учитавања као и садржај који је приступачан.

Зашто mobile first?

  • Гугл фаворизује сајтове рађене овом техником, а ви сигурно желите да будете што боље позиционирани.
  • Брже се учитавају и корисници их више „воле“. Чак и када сте добро позиционирани, уколико корисници немају добру прегледност или им форма садржаја није згодна за употребу, брзо ће напуштати сајт, што даље даје сигнал Гуглу да нешто ипак није у реду.
  • Гугл сада користи две врсте crawl-ера. Једни скенирају мобилну верзију сајта, а други десктоп верзију, али ће се од СЕПТЕМБРА за позиционирање на Гуглу користити само подаци које прикупљају smartphone Googlebot-ови, односно, сви сајтови ће се третирати као да су креирани првенствено за мобилне уређаје.
  • 65-75% посета интернету је преко мобилног телефона.

Поређења ради, замислите у коликој су само предности оне продавнице које су и пре короне имале своју онлајн продају у односу на оне које су их силом прилика сада отворилe.

Колики су корист имали они који су већ разрадили ово на време?  Да ли сте спремни да игноришете трендове и тврдоглаво се држите неких постулата које технологија и алгоритми газе?

FacebookLinkedinEmail